Ce este endodonția și de ce avem nevoie de tratamentul nervului dentar?
Endodonția este specialitatea medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticul, tratamentul și vindecarea afecțiunilor datorate țesutului moale aflat în interiorul dintelui (pulpa dentară sau nervul dintelui) precum și a ligamentelor de susținere situate la vârful rădăcinii.
Tratamentul endodontic („tratamentul de canal” sau „scoaterea nervului”) este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care tratează „interiorul dintelui” (camera pulpară, sistemul de canale și nervii) pentru eliminarea infecțiilor și protejarea de posibile infecții viitoare.
Tratamentul endodontic este necesar atunci când nervul dintelui se inflamează sau se infectează din cauza cariilor profunde, obturațiilor (plombe) întinse, fracturilor sau fisurilor în smalț sau ca urmare a unor traumatisme dentare.
Care este scopul tratării nervului dentar?
Scoaterea nervului dentar este considerată o procedură conservativă deoarece păstrează cât mai mult din integritatea dintelui natural.
Scopul tratamentului de canal (al nervului) este de a menține dintele în cavitatea bucală – deoarece cel mai bun implant este propria radacină.
În timpul tratamentului endodontic (extirpării nervului), întregul sistem de canale situate în interiorul rădăcinii dintelui este curățat de bacterii, resturi organice și anorganice și obturat etanș cu materiale biocompatibile care să nu permită reinfectarea.
Utilizarea microscopului asigură o rată de succes a tratamentului nervului de peste 90%, eliminând numeroase riscuri, în timp ce tratamentul clasic (fără sisteme adiționale de vizualizare în interiorul dintelui) pentru scoaterea nervului are o rată de reușită de 50-60%. Folosirea microscopului în stomatologie asigură un tratament calitativ și precis datorită vizualizării detaliilor minuțioase.
Tratamentul endodontic la microscop poate face diferența între extracția și salvarea dintelui natural
Cum se realizează și care sunt etapele tratamentului nervului dentar?
În cazurile fără complicații, tratamentul endodontic este finalizat în aceeași sedință (care poate dura aproximativ 1-2 ore). Sunt însă situații în care încheierea tratamentului nervului se face după 2-3 ședinte, în funcție de complexitatea cazului.
Tratamentul de canal al nervului nu doare, totul se face cu anestezie locală și control microscopic.
– După anestezie, dintele este izolat de restul cavității orale utilizând diga dentară. Diga delimitează câmpul operator, împiedică accesul salivei și contaminarea dintelui în timpul tratamentului, sporește siguranța pacientului blocând înghițirea sau aspirarea de către pacient a instrumentelor mici utilizate și a substanțelor dezinfectante.
– Realizarea accesului spre canalele și nervul dintelui. Dinții pot avea una sau mai multe rădăcini, fiecare rădăcină având unul sau mai multe canale.
– Nervul dintelui infectat total sau parțial este extras din canale. Apoi fiecare canal este curățat și instrumentat atent, având control vizual al microscopului. Utilizarea soluțiilor dezinfectante este necesară pentru obținerea unui rezultat predictibil.
– Un pas extrem de important este uscarea și sigilarea (obturarea) tridimensională a canalelor cu materiale netoxice și biocompatibile.
Odată finalizat tratamentul endodontic (al nervului) este necesară restaurarea coronară a dintelui pentru a preveni reinfectarea canalelor radiculare și pentru a reda funcționalitatea acestuia o perioadă cât mai lungă de timp.
Beneficiile tratamentului endodontic la microscop
- Diagnostic precis – chiar și în cazurile în care există microfracturi și fracturi longitudinale ale dintelui imposibil de identificat doar pe baza radiografiei.
- Tratarea corectă și completă a canalelor
- Control asupra infecției – în cadrul tratamentului endodontic realizat fără ajutorul microscopului se pot omite canale radiculare care, rămânând necurățate, duc la apariția infecției.
- Eficientizarea timpului de tratament și a investiției financiare – retratamentele endodontice, cauzate de nerealizarea corectă a manoperei anterioare de curățare a canalelor și a nervului dintelui, presupun de cele mai multe ori costuri mai mari decât tratamentul inițial.
Terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează acuratețe și eficiență maximă, astfel încât rezultatul tratamentului nervului dentar este mai sigur pe termen lung.