Ce este endodontia?

Endodontia este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratamentul bolilor pulpei dentare(nervului) si a regiunii osoase care circumscrie varful radacinii.
Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara se inflameaza sau se infecteaza consecutiv unei carii profunde,a unor obturatii coronare(plombe) intinse,fracturi sau fisuri in smalt sau ca urmare a unor traumatisme dentare.
Prin tratamentul endodontic este indepartata pulpa dentara inflamata sau infectata,se conformeaza si dezinfecteaza canalul/canalele radiculare si apoi sunt obturate(sigilate) etans pentru a preveni reinfectarea lor. pentru efectuarea tratamentului endodontic este necesara,in cele mai multe cazuri,de o sedinta de 1-2 ore,dar in cazuri mai complicate pot fi necesare doua sau mai multe sedinte.odata finalizat tratamentul endodontic este necesara restaurarea coronara a dintelui pentru a preveni reinfectarea canalelor radiculare si pentru a reda functionalitatea acestuia.
Tratamentele endodontice nu sunt dureroase,deoarece ele se efectueaza sub anestezie locala,cu solutii anestezice de ultima generatie. consecutiv tratamentului sunt posibile usoare dureri la masticatie sau la atingerea dintelui,care pot fi combatute cu antiinflamatorii usoare gen:aspirina,nurofen,paracetamol.In cazuri foarte rare este posibila aparitia unei umflaturi,caz in care va fi necesara administrarea de antibiotice.

Tratamentul endodontic

Una din conditiile necesare realizarii unui tratament de calitate este izolarea dintelui cu ajutorul digii dentare.diga este un sistem care permite obtinerea unui camp operator uscat si necontaminat de bacterii.dintele aflat sub tratament nu mai poate fi contaminat cu bacterii din saliva sau de pe suprafata limbii si a obrajilor.astfel,prognosticul tratamentului este unul mult mai bun.de asemenea,izolarea cu diga mai are si urmatoarele avantaje:
-se evita patrunderea accidentala a materialelor straine in cavitatea bucala a pacientului.
-elimina riscul inghitirii sau aspirarii instrumentarului mic.
-partile moi sunt ferite de actiunea instrumentelor taietoare.
-solutiile de irigare cu gust neplacut sau caustice nu mai pot veni in contact cu cavitatea bucala a pacientului.
-avand vizibilitate foarte buna,medicul se poate concentra mai bine in timpul manoperelor tratamentului endodontic.
Initial,acest tratament este realizat pentru a indeparta durerea si a preveni sau trata infectia.

Pentru indeplinirea acestui scop,in cabinetul nostru este utilizata:
-o tehnica mixta de preparare a canalelor radiculare(manuala si rotativa)
-o metoda de obturare tridimensionala a canalelor radiculare,tehnica de obturare prin condensare verticala la cald,utilizand sistemul e&q(meta).