Protetica dentara se ocupa cu refacerea functiilor aparatului stomatognat prin protezarea cu:

  • proteze fixe (coronite,
  • punti dentare fixe),
  • semimobile (proteze scheletate, supraproteze)
  • proteze mobile.

Scopul final este de a reda sau de a oferi pacientilor echilibrul functional, estetic si psihic.  Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa un loc liber pe arcada. Asta poate produce tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii, tulburari care pot determina afectiuni parodontale, articulare sau digestive. Edentatia partiala este o stare clinica orala caracterizata prin absenta unuia sau mai multor dinti.

Absenta dintilor poate fi cauzata lipsei mugurilor dentari precum si a pierderii unor dinti deja erupti, complet sau incomplet pe arcada.  Edentatia partiala se restaureaza protetic prin punti dentare, proteze mobilizabile scheletate sau nu si prin restaurari combinate ori implante cu coroane de substitutie. Puntile dentare sunt destinate restaurarii edentatiilor partiale de mica intindere.  Exista mai multi termeni utilizati in desemnarea acestor restaurari: punti dentare, proteze partiale conjuncte.

Optiuni protetice

Optiunile protetice de tratament in edentatia partiala pot fi proteze scheletate, proteze partiale acrilice si restaurari protetice fixe pe implante endoosoase.

Optiunile protetice in edentatia totala constau in protezele totale conventionale, restaurari protetice fixe (punti totale) pe implanturi sau restaurari protetice mobile supraproteze pe implanturi. Avind colaborari cu importante laboratoare de tehnica dentara, specialistii nostrii realizeaza lucrari protetice din materiale de ultima generatie  O coroana dentara, este oprocedura de restaurare dentara utilizata cu scopul de a consolida un dinte cariat, de a repara un dinte spart, sau de a imbunatati estetic si functional aspectul zambetului. Exista o serie de aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand se alege ce tip de coroana dentara urmeza sa alegeti. Acestea includaspectul estetic, rezistenta, durabilitate si costurile implicate. Coroane dentare sunt de diferite tipuri, in functie de materialele din care sunt facute: metalice, metalo-ceramice, integral ceramice, ceramice pe suport de oxid de zirconiu.

Coroana dentara integral metalica

Coroana integral metalica – acest tip de coroana dentara este confectionat in intregime din diferite tipuri de aliaje inoxidabile. Metalele folosite in coroanele dentare sunt de la cele comune de crom – nichel pana la metale nobile argint, aur sau paladiu, dintre toate acestea aurul avand cea mai ridicata biocompatibilitate. O coroana integral metalica se foloseste pentru a imbraca molarii, ofera durabilitate si robustete, insa nu este fizionomica. Astazi, coroanele metalice turnate din aliaje crom-nichel, sunt utilizate in reconstituirea molarilor puternic afectati

Coroana dentara metalo-ceramica

Coroanele metalo-ceramice – sunt construite dintr-o capa de metal (in interior) acoperita de un strat de portelan (partea vizibila). Principalul avantaj este ca sunt suficient de puternice pentru suprafetele molarilor, dar in acelasi timp respecta cerintele estetice, fiind perfect adaptate culorii dintilor naturali. Coroanele metalo-ceramice sunt utilizate, de obicei, pentru recontituirea molarilor si premolarilor. Nu sunt cele mai indicate pentru reconstructia dintilor frontali, deoarece datorita metalului nu ofera translucuditatea specifica dintilor naturali.

Coroana dentara integral ceramica

Coroanele integral ceramice – Coroane din ceramica presata prezinta o alternativa excelenta pentru dintii frontali, oferind senzatia zambetului natural. Acestea sunt realizate din materiale dentare ceramice, de inalta calitate pastrand transluciditatea si culoarea naturala a dintilor. Generatiile actuale de coroane din ceramica presata imbina in mod perfect robustetea di functionalitatea cu estetica.

Coroana dentara pe suport de oxid de zirconiu

Coroanele ceramice pe suport de oxid de zirconiu – unul dintre domeniile cele mai dificile in stomatologie, astazi, este restaurarea structurilor dentare cu materiale biocompatibile care sunt suficient de puternice pentru a rezista fortelor masticatorii, dar care respecta si fizionomia. Ceramica pe suport de zirconiu iese in evidenta, in primul rand, datorita rezistentei mari la spargere, prin aspectul imposibil de deosebit de dintii naturali, calitati care il fac prima legere cand vine vorba de coroane dentare. Din punct de vedere estetic, o coroana pe suport de zirconiu reflecta lumina in acelasi mod cu un dinte natural. Asta o face ideala pentru a inlocui incisivii frontali. Expertii sunt de parere ca toate lucrarile dentare realizare pe suport de zirconiu sunt o solutie mai buna. Tot ei considera ca ar trebui sa fie preferata in fata celor ceramice si metalo-ceramice.

Fatetele din portelan

Acestea mai sunt numite si “laminate de portelan”, “fatete laminate de portelan” sau mai simplu “fatete”.  Fatetele sunt ca niste camasi de portelan. Sunt folosite pentru a crea o noua suprafata frontala pentru un dinte. Acestea sunt piese subtiri modelate din portelan avand forma dintelui, care se adapteaza pe partea frontala a dintelui si se afla in varful topului de ingrijire in cosmetica dentara. Lipite permanent de suprafata frontala a dintelui, pentru a restaura sau imbunatati pozitia, forma sau culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva si aspectul fetei.  Fatetele sunt minunate pentru a rezolva probleme comune cum ar fi:

  • strungareata (aspectul de dinti cu spatii al celor doi dinti superiori frontali)
  • dinti ciobiti,
  • dinti strambi,
  • dinti lipsalipsa,
  • dinti decolorati,
  • dinti endentati,
  • dinti deformati
  • dinti pozitionati necorespunzator.